Er zijn in iedere week maar twee dagen waarover we ons geen zorgen zouden moeten maken. Twee dagen die we niet moeten bezien met welke vorm van angst of zorgen dan ook.Lees deze tekst uit 1900

Laat gisteren gaan

De eerste van deze twee is gisteren, met zijn vergissingen en zorgen, zijn steken en zijn pijn, zijn fouten en blunders. De dag van gisteren is voorgoed ontsnapt aan onze greep. Geen geld ter wereld kan ons gisteren terugkopen. We kunnen niet één ding dat we deden ongedaan maken. We kunnen niet één woord dat we spraken uitwissen. We kunnen geen enkele vergissing rechtzetten. De dag van gisteren ligt voorgoed voorbij onze mogelijkheden om iets ervan te herroepen. Laat gisteren gaan.

Geen zorgen over morgen

De andere dag waarover we ons geen zorgen zouden moeten maken is morgen: met zijn mogelijke strijd, zijn stress, grote beloften en mogelijk falen. Ook de dag van morgen ligt voorbij onze mogelijkheden. De zon zal morgen opgaan in een helder stralen of achter een stapel wolken – maar hij zal opgaan. En tot dat hij dat doet, kunnen wij geen vat krijgen op de dag van morgen, omdat hij tot op dat moment nog ongeboren is.

Alleen vandaag

Er is dus maar 1 dag die ons overblijft: vandaag. De mens kan slechts de strijd strijden van één dag tegelijk.

De dag van gisteren en de dag van morgen brengen zinloze zorgen. Laten we daarom besluiten om, per dag, niet meer dan voor die dag proberen om te gaan met wat op onze weg komt.

Robert J.Burdette (1844-1914), Amerikaanse humorist/predikant

vertaling en bewerking: Kaj van der Plas

Lees hier het prachtige gedicht van Henry Scott Holland:

– wie dood is is niet weg