Verteller van Trijntje Soldaats

Verhalenverteller Kaj van der Plas vertelt de verhalen van Trijntje Soldaats. Deze unieke vertellingen, ruim 10 jaar eerder opgeschreven dan de sprookjes van de gebroeders Grimm, horen tot de oudste opgetekende verhalen van Europa.

nu boeken

Trilbil en Duivelsdrek

Begin 2023 verscheen een 1 op 1 weergave van het originele handschrift, voorzien van transcriptie en bezorgd met wetenschappelijke inleiding. Volksverhalenprofessor Theo Meder schrijft in dit boek, Trilbil en Duivelsdrek, over de herkomst van deze ‘oudste sprookjes van Europa’. Ook wordt de achtergrond van Trijntje nageplozen, die Soldaats genoemd werd omdat ze met een Duitse huursoldaat getrouwd was.

Trilbil en Duivelsdrek - boek met de vertellingen van Trijntje Soldaats - verhalenverteller Kaj van der Plas Trilbil en Duivelsdrek achterzijde

Verteller brengt verhalen tot leven

Kaj van der Plas vertelde drie van de vertellingen van Trijntje Soldaats tijdens de officiële boekpresentatie van Trilbil en Duivelsdrek, die natuurlijk in Groningen plaatsvond. De schrijvers merkten op: je moet de verhalen van Trijntje horen vertellen, dan komen ze tot leven. Het oorspronkelijke handschrift is namelijk afkomstig van de 11-jarige Gerrit Arend Arends, die in 1804 opschreef wat hij Trijntje die dag had horen vertellen. Een beknopte weergave van wat echt supersmeuïge vertellingen zijn.

Verteller Kaj van der Plas brengt de verhalen van Trijntje tot leven.

foto door Mereie de Jong

Wil jij verhalen van Trijntje Soldaats horen?

Dat kan. Neem vrijblijvend contact op met verhalenverteller Kaj van der Plas. Een gekuiste versie voor op school of de soms gruwelijke beeldtaal van vertelsels voor volwassenen.

nu boeken