Zeven tips voor meer balans in je carrière

Hoe bouw je aan balans in je carrière?

Zeven tips om van een koorddanser te leren. Want wie aan het begin van z’n carrière staat is net een koorddanser. Als je start in een veelbelovende baan, is het alsof je je eerste passen zet op een smal koord. Waar het je brengt kun je nog niet zien: de toekomst is nog niet gerealiseerd. Maar een ding weet je wel: dat het een kwestie van balans is of je op het koord blijft en het einde haalt, of valt en weer opnieuw moet beginnen. Hoe komen professionele koorddansers aan de overkant? Je kunt veel van ze leren. Let maar op.

1. Start niet te snel

Voor de volledigheid: je stapt op het slappe koord. Dat betekent dat begin en einde het steilste zijn. De verleiding om een vliegende start te maken is er een om niet aan toe te geven. Als het lukt: de druk die je ervaart om te groeien en te presteren is groot. Gelukkig ben je jong en kun je veel.

Voorkom burn-out

Toch komt er voor veel starters na een aantal jaar een punt waarop het begint te kriebelen. Je hebt een bredere motivatie nodig dan jezelf bewijzen dat je het kunt. Als je niet tijdig vertraagt en kritisch beschouwt wat je doet en hoe en waarom, ligt burn-out op de loer.

Het is er nog lang niet, maar ook het laatste stukje van je loopbaan is extra steil. Het loslaten van je werkomgeving en van je collega’s, het wegvallen van de tijdsbesteding en bron van ‘zin’ die je werk ook is, vraagt evenveel aandacht en zorgvuldigheid als het begin van je carrière.

2. Houd je zwaartepunt laag

Lopen is voortdurend vallen. Je beweegt je lijf steeds over je zwaartepunt heen naar voren. Het is prachtig als je met je hoofd, je verstand en inzicht, vooruitkomt. Maar puur vanuit je hoofd is het lastig je evenwicht te houden. Je zwaartepunt zit dan veel te hoog en je wordt wankel.

Vergeet je gevoel niet

Daal dus regelmatig, liefst voortdurend ook een eindje af met je aandacht. Naar je hart bijvoorbeeld, je gevoel. Naar je buik, je intuïtie. Naar je voeten, het contact met de plek en de omgeving waar je je op dat moment bevindt. Dat zorgt ervoor dat je steviger staat en gaat.

3. Houd contact met het koord

Hiervoor al even genoemd, maar ook als zelfstandige tip. Koorddansers hebben schoentjes met dunne zolen. Ze zijn dik genoeg om hun voeten te beschermen tegen de scherpe strengen van het koord. Maar dun genoeg om optimaal draagvlak voor hun lichaam te creëren: de voeten kunnen zich buigen rond het koord.

Beentjes op de grond

Vergeet dus bij het voortbewegen het draagvlak niet, hoe hoog ook je hakken en hoe slijtvast ook je zolen. Daar haal je je draagkracht vandaan.

4. Richt je ogen niet alleen op het doel, maar ook op de weg

Emile Ratelband liet zijn cursisten hun ogen op het doel richten, en onder het roepen van “koel mos” over een paar meter gloeiende kolen naar de overkant lopen. Koorddansen is geen vuurlopen. Je bent ook wel wat langer onderweg.

De weg is net zo belangrijk als het doel

Met de loop der jaren verschuift het accent in je carrière van het doel dat je je stelt, naar de weg die je bewandelt. Houd oog voor het koord! Misschien houdt het na een paar meter wel op, en moet je overspringen op een ander. Who knows!

5. Let op je tempo

Om gezond het andere einde te halen, heb je energie nodig. Energie om in balans te blijven en energie om je voort te bewegen. Investeren in wat jou energie geeft is dus een noodzaak. Natuurlijk krijg je energie van je werk, maar het is verstandiger om te ‘compartimenteren’.

Compartimenteren

Om even een uitstapje naar de scheepvaart te maken: als een van de compartimenten onverhoopt lek slaat, blijf je nog steeds drijven. Halverwege opbranden, dat wil je niet: daarom is het soms beter even wat af te remmen, dan net zo lang door te hollen tot je wordt stilgezet. Bovendien geniet je meer van het uitzicht om je heen.

6. Spreid je armen

Het koord voor je en achter je, en je lichaam daar recht boven zijn niet de enige assen die belangrijk zijn. Haaks erop staan je armen, wijd uitgespreid, al dan niet voorzien van een stok om je nog meer balans te geven. Kijk niet alleen vooruit, terwijl je gisteren achter je laat. Wees niet alleen bezig met het verlagen van je eigen zwaartepunt, en het waar nodig vertragen van je pas. Realiseer je ook wat er naast je gebeurt.

Investeer in relaties

Wie je naast je hebt om je armen naar uit te strekken. Wie daar is om je te helpen in evenwicht te blijven. Investeer in je relaties, je vrienden, een partner: het kan flink waaien op jouw hoogte en ze helpen jou in evenwicht blijven.

7. Check het koord

Je zult ontdekken dat het koord van meter tot meter kan verschillen. Ook de omgeving waar je doorheen loopt verandert voortdurend. Het kan soms te hard waaien. Soms raak je het gevoel voor het nieuwe stuk koord kwijt en lukt het niet om er goed contact mee te krijgen. Misschien kruis je een ander koord dat meer bij jou past.

Wees ook loyaal aan jezelf

Bekijk op zo’n moment of het niet beter is om over te stappen. Uiteindelijk ben jij degene die het andere einde mag halen: dat is belangrijker dan het koord dat je volgt.

Ik wens je een wandeling vol prachtige vergezichten. En als je een keer valt (wie gebeurt dat niet), stap je gewoon weer op!

Spannend filmpje: koorddanser Nik Wallenda

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *